Klantenservice

Waarmee mogen wij u helpen?

Ons toegewijde team van Verkoop & Binnendienst zet graag een stapje extra om u te helpen met de beste oplossing voor uw verlichtingsvraag of om u te voorzien van alle gewenste informatie. Hieronder leest u hoe we u het snelst van dienst kunnen zijn.

Offerte
Indien u een prijsopgave wilt, dan kunt u het formulier "offerteaanvraag" invullen. Daarmee hebben we de juiste gegevens beschikbaar om u snel een aanbod te kunnen doen. 

Service & retouren
We doen er uiteraard alles aan om te zorgen dat de kwaliteit van onze LED-verlichting op een zeer hoog niveau blijft en geloven in een goede service. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met het product, dan kunt u gebruik maken van onze retourprocedure.

 Download retourprocedure

Algemene vragen

We hebben hier de meeste gestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet. Ook vindt u een korte uitleg van veel gebruikte LED termen. Heeft u een algemene vraag die hier niet beantwoord wordt, dan kunt u het contactformulier invullen.

 

 

 

Veelgestelde vragen SPL LED
  • Als ik meerdere LEDs met een externe driver wil toepassen, kan ik dan ook de losse drivers vervangen door 1 driver?

    Ja, dat kan. Technisch gezien produceren we dan wel een andere LED. Bij 1 externe driver wordt meestal 36V toegepast. Indien men bijvoorbeeld 10 LEDs wil toepassen en wil laten voeden door 1 enkele driver, veranderen we de LED naar 12V en wordt er 1 driver toegepast. Binnenkort bieden wij de mogelijkheid om te kiezen uit “LED-pakketten”, zodat direct duidelijk is welke LEDs met welke driver te combineren zijn.

  • Hoe kies ik de juiste LED?

    Bepaal als eerste de toepassing/categorie. Aan een LED voor algemeen gebruik of thuisgebruik worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld dan aan een LED die professioneel gebruikt moet worden. Binnen een categorie zijn een aantal kenmerken bepalend voor de vraag, welke LED het meest geschikt is:

    - Lumen: bepaal hoeveel lichtopbrengst er nodig of gewenst is.
    - Kelvin: bepaal welke lichtkleur de LED uit moet stralen.
    - Beam angle: bepaal of de lamp een brede lichtbundel (flood) of een smalle lichtbundel (spot) moet hebben.
    - CRI: bepaal hoe goed de lamp de kleur van de aangelichte omgeving moet weergeven. Normaal is CRI82 voldoende. Voor projecten waar kleurechtheid belangrijk is, wordt CRI90 of hoger aanbevolen.
    - Binning/SDCM: bepaal in hoeverre kleurafwijkingen tussen lampen onderling acceptabel is. Een consument zal met SDCM6 ruimschoots uit de voeten kunnen. Projectverlichters zullen vaak SDCM3 kiezen.
    - Garantie: bepaal welke garantie gewenst is. 2 jaar is standaard, maar veel projecten vereisen een langere garantie.

  • Kan 100-250V ook dimbaar zijn?

    Nee. Tot nu toe moet de klant kiezen. Als men een LED wil die op een voltagerange van 110V tot 230V gebruikt kan worden, kan deze niet dimbaar gemaakt worden.

  • Kan ik diverse filament-LEDs door elkaar gebruiken op een dimmer?

    Alle PREMIUM filament-LEDs hebben dezelfde flickerfree driver, ongeacht de vorm, het aantal sticks of wikkels of de lengte ervan. Deze PREMIUM-lijn is daarom perfect voor allerlei projecten. Deze artikelnummers beginnen allemaal met LF.

  • Kan ik een industriële LED ook thuis toepassen?

    Veel LEDs kunnen in verschillende segmenten worden gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld een 10-60V LED in de categorie industriële toepassingen, maar in geval van een 24V lamp voor de garage is deze lamp ook zeer geschikt.

  • Kunnen SPL 12V LEDs op een halogeentransformator gebruikt worden?

    Dit is per product verschillend en zal op de datasheet terug te vinden zijn. Indien expliciete informatie ontbreekt, kan deze worden opgevraagd bij onze technische afdeling. In het algemeen geldt dat er 3 soorten transformatoren zijn:

    1.        Ouderwetse, gewikkelde of ferromagnetische trafo’s. Deze kunnen soms gebruikt worden voor LED, mits het voor de trafo geldende minimale wattage wordt aangesloten, anders kunnen de LEDs gaan flikkeren. Nadelen: deze trafo’s geven vaak 13V of 14V in plaats van exact 12V, wat schadelijk is voor de LED (de LED wordt te warm). Ook kunnen ze gaan zoemen en het sluipverbruik is hoog.

    2.       Elektronische trafo’s. Meestal niet geschikt voor LED, omdat de noodzakelijke minimale belasting te hoog is en niet gehaald wordt met LED.

    3.       LED-trafo’s of drivers. Perfect geschikt voor LED omdat er geen minimale belasting nodig is en ze bijna geen sluipverbruik hebben.

  • Kunnen SPL LEDs buiten gebruikt worden?

    Dit hangt ervan af of de lamp buiten in een armatuur geplaatst wordt of niet. Als het armatuur een goede IP-waarde heeft, kan de lamp zonder meer in dit armatuur gebruikt worden. Als het armatuur niet waterdicht is, hangt het af van de IP-normering, of de lamp buiten gebruikt kan worden.  De IP-normering laat zien of een lamp stof- en/of waterbestendig is en bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer zegt iets over de bestendigheid tegen stof (0 t/m 6). Het tweede cijfer zegt iets over de bestendigheid tegen water (0 t/m 8). Hoe hoger het cijfer is, des te bestendiger de lamp is. Zo heeft een LED met bijvoorbeeld IP21 een 2 voor stofbestendigheid en een 1 voor waterbestendigheid.

    Een standaard LED heeft IP20 en kan niet open en bloot buiten gebruikt worden. SPL heeft wel LEDs in het programma met een waarde van IP65, die bijvoorbeeld in tuinspots gebruikt kunnen worden. Alle LEDs >IP20 hebben een speciale aanduiding.

    IP-normering stof

    0 = Geen enkele bescherming tegen stof
    1 = Bescherming tegen objecten groter dan 5 cm (een hand)
    2 = Redelijk stofbestendig - tegen objecten groter dan 1,25 cm (een vinger)
    3 = Stofbestendig - bescherming tegen kleine objecten
    4 = Bescherming tegen spitse voorwerpen
    5 = Goed stofbestendig
    6 = 100% stofbestendig

    IP-normering vocht

    0 = Geen enkele bescherming tegen vocht
    1 = Bescherming tegen verticale druppel
    2 = Bescherming tegen druppels in een hoek van 15 graden
    3 = Spatwaterdicht
    4 = Vochtbestendig, geschikt voor in de badkamer
    5 = Sproeibestendig
    6 = Waterbestendig mits de lamp niet volledig onder water gehouden wordt. (geschikt voor tuinverlichting)
    7 = Dompelbestendig, kan kort onder water gehouden worden
    8 = Volledige waterbestendig, ook onder water

  • Voor welke CRI waarde kan ik het beste kiezen?

    Indien natuurlijk licht zo dicht mogelijk benaderd moet worden, is >CRI90 de beste keuze. Een hogere CRI betekent echter dat het aantal Lumen automatisch lager zal zijn: wanneer Lumen belangrijker is dan de CRI, is een CRI van 80-85 een betere keuze. SPL richt zich op de speciale toepassingen, waarbij steeds meer CRI90 wordt toegepast.

  • Waarom is SPL ingedeeld in categorieën?

    SPL biedt LEDs aan in 4 verschillende categorieën. Daarnaast heeft SPL een aparte categorie voor accessoires. Door met verschillende segmenten te werken, kunnen we onze klanten beter “begeleiden” naar de LED die geschikt is voor de gewenste toepassing. Zo kunnen we voorkomen dat bijvoorbeeld een consumenten-LED in de industrie wordt toegepast, waar andere eigenschappen nodig zijn.

  • Wat is de 90 degree cone?

    Volgens EU-regels moet bij spotverlichting de nuttige Lumen vermeld worden. Deze wordt bepaald volgens het principe van de 90 degree cone en geeft de nuttige/bruikbare lichtopbrengst in Lumen weer die zich bevindt in een straalhoek (beam angle) van 90 graden. Het licht dat daarbuiten valt, wordt gezien als strooilicht/verspilling.

    De 90 degree cone wordt gemeten met een Goniophotometer. Bij spots vermeldt SPL zowel de totale Lumen (lichtopbrengst in alle richtingen) als de 90 degree cone op de datasheet.

  • Wat is de werkelijke levensduur van een LED-lamp?

    De theoretische levensduur van een LED wordt bepaald na keuring/toetsing en aangegeven in aantal branduren. Het is echter moeilijk te voorspellen welke levensduur werkelijk gehaald wordt, omdat er meerdere factoren bepalend zijn, zoals:

    ·         Het aantal keren dat de LED aan en uit wordt geschakeld

    ·         Het aantal branduren per dag/week/jaar

    ·         De koeling in de LED (grotere lampen hebben grotere koellichamen)

    ·         Het armatuur en de omgeving waarin de LED geplaatst wordt

    ·         De kwaliteit van de elektronische componenten

    Hieronder lichten we e.e.a. nog wat meer toe.

    L70-regel
    Een LED stopt niet spontaan met functioneren, maar het aantal Lumen verzwakt na verloop van tijd en de lamp zal uiteindelijk niet meer functioneel zijn. De L70-regel geeft aan na hoeveel branduren er een lichtterugval is van 30%. Op dat moment is de LED aan het einde van zijn levensduur gekomen en moet deze vervangen worden.  

    Elektronica
    De zwakste schakel in de lamp is niet de LED zelf; dit zijn de onderliggende elektronische componenten. Bij het aanzetten van de lamp ontstaat een kleine piekstroom die de componenten extra belast (inrush current). Deze belasting heeft een negatief effect op de levensduur van de componenten en dus de LED.

    Warmteafvoer
    Elektronische componenten zijn maximaal thermisch belastbaar (opgegeven per component) en gaan sneller kapot als die grens vaak of continu bereikt wordt. Bij lampen met een kleine behuizing is de koeling vaak maar net afdoende en zal een van de elektronische componenten niet de theoretische branduren halen. Grotere LED-lampen die in fabrieken gebruikt worden, hebben vaak grotere koellichamen en kunnen waarschijnlijk wel de opgegeven branduren halen, aangezien de elektronica voldoende gekoeld kan worden.

    Branduren berekenen
    In theorie kun je het aantal opgegeven branduren omrekenen naar jaren. Stel dat je een lamp met 50.000 branduren continu laten branden: dit zou dan resulteren in 5.7 jaar. Bij 8 branduren per dag is dit zelfs 17.1 jaar. Dat klinkt goed, maar in de praktijk werkt dat niet zo. Om een reële schatting te kunnen maken, moet je alle andere levensduur verkortende factoren meenemen in de berekening. De garantie op een LED wordt uiteindelijk afgegeven in jaren (meestal 2 – 3 jaar) en niet op basis van het theoretische aantal branduren.

  • Wat is het verschil tussen initiële Lumen en stabiele Lumen?

    Initiële Lumen is de hoogst gemeten Lumen die direct bij het opstarten van de lamp wordt gemeten. Na een aantal minuten zal deze afnemen tot een stabiel niveau. De wetgeving zegt dat de stabiele Lumen moet worden vermeld op de verpakking. Echter, door veel bedrijven wordt nog steeds de initiële Lumen vermeld in hun catalogi of op verpakkingen. SPL heeft ervoor gekozen om beide te vermelden op de datasheet, zodat er goed vergeleken kan worden.

  • Welke dimmer moet ik toepassen bij de SPL LEDs?

    Dit is per LED en per configuratie verschillend. SPL richt zich met de dimbaarheid op de meest voorkomende dimmers. Per LED kan een dimlijst worden opgevraagd, waarbij SPL advies geeft voor wat betreft de meest voorkomende dimmers. Indien de klant een dimmer heeft die hier niet bij staat, zullen wij deze door de technische afdeling laten testen en toevoegen. Ook wanneer men werkt met speciale systemen zoals Dali, kan de technische afdeling advies uitbrengen.

LED termen uitgelegd
  • CRI

    De Color Rendering Index (CRI) geeft aan hoe goed de lichtbron de natuurgetrouwe kleuren van objecten weergeeft. De waarde varieert tussen 0 en 100, waarbij een hogere waarde staat voor een betere kleurweergave.

  • Kelvin

    De kleur van licht wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe “kouder” en witter het licht is; hoe lager de Kelvinwaarde, hoe “warmer” en geler het licht van kleur is.

     

  • LED-driver

    LED-lampen functioneren op een heel laag voltage. Om de netspanning om te zetten naar deze laagspanning, is een LED-driver nodig. De driver zorgt voor een constante stroomvoorziening. Hoe geringer de fluctuatie, hoe beter dit is voor de lamp. Bij veel retrofit-lampen is de driver al ingebouwd. Bij sommige LED’s wordt deze los meegeleverd.

  • Levensduur

    Met de levensduur wordt aangegeven hoelang de lamp gemiddeld mee gaat, uitgedrukt in branduren. Er zijn echter meerdere factoren die bepalen welke levensduur werkelijk gehaald wordt: zie uitgebreide uitleg bij “veelgestelde vragen SPL LED” over werkelijke levensduur.

  • Lumen

    Lichtopbrengst wordt gemeten in Lumen (afkorting lm). Hoe meer licht uit een lamp komt, hoe hoger het aantal Lumen. Bij vervanging van gloeilampen of halogeenlampen door LED kan het wattage worden omgerekend naar (gemiddelde) Lumen om zodoende dezelfde lichtopbrengst te krijgen. Een indicatie:

     

  • Power factor

    In de elektrotechniek wordt de power factor van een wisselstroomsysteem gedefinieerd als de verhouding tussen het werkelijke vermogen dat wordt geabsorbeerd door de belasting en het schijnbare vermogen dat in het circuit stroomt, en is een dimensieloos getal in het gesloten interval van −1 tot 1. In een ideale situatie is de waarde 1. Een LED-lamp bevat elektronica en heeft hierdoor vaak een Pf lager dan 1. Bijvoorbeeld: een 10W LED-lamp met een Pf van 0,5 verbruikt daadwerkelijk 10W/0,5=20W. Hoe dichter de Pf bij waarde 1 ligt, hoe gunstiger dit is.

  • SDCM/Binning

    Op microscopisch niveau is geen enkele LED chip gelijk. Tijdens de productie van LED chips ontstaan onvermijdelijk verschillen in kleurweergave en lichtopbrengst. Na productie worden ze uitgeselecteerd en gegroepeerd. Dit proces wordt binning genoemd. Het niveau waarop uitgeselecteerd en gegroepeerd wordt, bepaalt uiteindelijk hoe kleurconsistent de uiteindelijk geassembleerde LED’s zijn. De kleurafwijking wordt aangegeven in SDCM (Standard Deviation of Color Matching) van 1 (geen afwijking) tot 6 (grote afwijking). Filament LEDs kunnen niet beter scoren dan 6, maar COB en SMD LEDs kunnen makkelijk naar 4 en 5. Hoe beter de binning, hoe hoger de prijs van de LED. Meer info klik hier. (pag.28) 

  • Voltage

    Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan, waarvoor de lamp geschikt is. De voedingsspanning is standaard 220/230 volt. Afwijkende voltages gelden bijvoorbeeld voor auto’s, voor de scheepvaart of voor industrie.

  • Wattage

    Wattage is het vermogen en verbruik van de LED. Voltage x Amp = wattage. Om te weten hoeveel licht een LED-lamp geeft en welke LED het equivalent is van welke gloeilamp, kan het best gekeken worden naar het aantal Lumen. De Lumen per Watt is verschillend per LED.